ЗАШТО СЕ НЕ РАДИ ПО ГЕНЕРАЛНОМ УРБАНИСТИЧКОМ ПЛАНУ ГРАДА?
29.03.2013

Становници насеља „Црвена Звезда“ у Градској општини Палилула, које је омеђено улицама „Габровачки пут“ и „Душана Поповића“, сваким даном су све одлучнији у својим захтевима локалним органима власти, да се коначно реши вишедеценијски проблем неконтролисаног одлагања отпада, формирање дивљих депонија и чување домаћих животиња, као и питање становања у овом „дивљем насељу“. То су саопштили у петицији упућеној општинском руководству Палилуле као и у недавном сусрету са председником општине Палилула Бобаном Џунићем и представницима ЈКП „Медиана“ у Нишу

Протеклих година, с обзиром да Грађевинска инспекција Града Ниша није реаговала у складу са својим овлашћењима, извршена је нелегална доградња објеката у «дивљем насељу» Црвена звезда. На овој катастарској парцели налазе се и два стамбена објекта под бр.21 и 21-а (са више стамбених јединица) укупне површине око 800м2 која су у власништву града. Данас, нико од 32 лица, којима је у периоду од 1968.године до 1996.године, стамбени одсек надлежне градске управе, решењима доделио на коришћење стамбене јединице (просечне површине 24м2), не живи на овој адреси. По евиденцији Центра за социјални рад, на адреси «Црвена Звезда» бр.21 и 21-а, пријављено је 207 лица која су се обратила Центру за социјалну помоћ.

И поред тога што се ово нелегално насеље налази у најужем градском језгру, делом и на земљишту које је власништво циглане "Ћеле кула" (од недавно Америчког инвестиционог фонда), поред Војне болнице, Клиничког центра, Спомен комплекса „Ћеле кула“, Природноматематичког факултета, стамбених зграда у којима живи више хиљада становника, нехигијена и свакодневно гомилање отпада угрожава живот грађана. Угрожено је и корито Габровачке реке јер се и овај простор користи као депонија. Због неадекватног паљења сакупљеног отпада у помоћним објектима старе циглане, често долази и до пожара.

Општина Палилула је крајем 2012 и почетком 2013.године појачала комунални надзор. Поступајући по пријавама и захтевима грађана из насеља «Црвена Звезда», у којој је назначено да Роми из «дивљег насеља» угрожавају животну средину формирањем дивље депоније а што представља и опасност по опште здравље становника. Уведен је ноћни рад комуналних инспектора и сарадника општине. Извештај са ове локације је био поражавајући. Установљено је да и поред бројних упозорења и разговора председника општине Бобана Џунића са становницима насеља, одлагање отпада на улици и тротоару прометног булевара, није престало.

По мишљењу Бобана Џунића очигледно да је промена свести сваког појединца основи задатак свих субјеката. То не кошта много, али уколико морамо да мењамо нашу свест морамо онда да је мењамо и неким казненим мерама. Нажалост, када су у питању прекршаји који се односе на комуналну и еколошку проблематику, још увек су нам далеко законска системска решења. Надлежни органи, посебно Полиција и Суд морају по пријавама да поступају брже и ригорозније. А старетшко питање  као што је испуњавање захтева из Генералног урбанистичког плана овог подручија и привођење намени превазилази надлежност организације локалне самоуправе Града Ниша? Да ли ће у години великог јубилеја - 1700.година Миланског едикта, када је наш град у правом смислу туристичка атракција, бити снаге и одлучности да се проблем „дивљих насеља“ и депонија реши? (Д.Видојковић, ЕКОПолис мрежа)